Shtetet e Bashkuara të Amerikës vendosën Shqipërinë në listën e vendeve të Ballkanit Perëndimor duke vepruar me dorë të hekurt, sanksione kundër personave të përfshirë në korrupsion dhe në destabilizimin e rajonit. Presidenti Joe Biden firmosi urdhrin këtë të martë që kërkon bllokimin e pasurisë për këdo zyrtar të korruptuar, që ka kryer krime lufte apo ka penguar marrëveshjet ndërkombëtare në Ballkan, ku në listë u shtua Shqipëria. Por çfarë është ky urdhër?

Më 26 qershor 2001, me Urdhrin Ekzekutiv 13219, Presidenti shpalli një emergjencë kombëtare në lidhje me Ballkanin Perëndimor në përputhje me Aktin Ndërkombëtar të Fuqive Ekonomike të Emergjencave (50 USC 1701 e vijues.) për t’u marrë me kërcënimin e pazakontë dhe të jashtëzakonshëm të sigurisë kombëtare dhe politikës së jashtme të Shteteve të Bashkuara të përbëra nga veprimet e personave të angazhuar, ose duke ndihmuar, sponsorizuar ose mbështetur, (i) dhunë ekstremiste në ish Republikën e Maqedonisë (që tani është Republika e Maqedonisë së Veriut) dhe gjetkë në rajonin e Ballkanit Perëndimor, ose (ii) veprimet që pengojnë zbatimin e Marrëveshjeve të Dejtonit në Bosnjë ose Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara të 10 qershorit 1999, në Kosovë.

Presidenti më pas ndryshoi atë urdhër në Urdhrin Ekzekutiv 13304 të 28 majit 2003, për të ndërmarrë hapa shtesë në lidhje me veprime të caktuara që pengojnë zbatimin, ndër të tjera, të Marrëveshjes Kornizë të Ohrit të vitit 2001 në lidhje me Maqedoninë. Veprimet e personave që kërcënojnë paqen dhe përpjekjet ndërkombëtare të stabilizimit në Ballkanin Perëndimor, përfshirë aktet e dhunës ekstremiste dhe veprimtarinë obstruksioniste, që vazhdojnë të paraqesin një kërcënim të pazakontë dhe të jashtëzakonshëm për sigurinë kombëtare dhe politikën e jashtme të Shteteve të Bashkuara” thuhet ndër të tjera në letrën e Biden për Kongresin dhe Senatin .