Agim Çerma, i arrestuar në Kolumbi si baron droge, rezulton të jetë i dënuar në vendin tonë me burgim të përjetshëm për vrasje. Çerma këtë dënim e ka marrë nga Gjykata e Elbasanit në vitin 1998 për vrasjen e Gezim Liçit dhe plagosjen e efektivëve të policisë si dhe dëmtimin e makinave të tyre.

Sipas mediave Kolumbiane, ai dërgoi mijëra kilogram kokainë në Evropë me fluturime çarter nga Aeroporti Ndërkombëtar i Palmira dhe ishte një nga kriminelët më të kërkuar në botë. Agim Çerma nga Lushnja eci rrugëve të Barranquilla duke u paraqitur si një tregtar i produkteve të bukurisë.

“Organizata kriminale drejtohej nga Agim Cerma, një shtetas shqiptar. Ai njihej me pseudonimin “Jimmy”. Deportimi është kërkuar nga qeveria e Shteteve të Bashkuara për krimin e trafikut të drogës,” shpjegoi gjenerali Alejandro Bustamante, drejtori i Policisë Kundër Narkotikëve.

Cerma është kapur në një operacion i cili zhvillohej në tre qytete të kolumbisë, i kryer nga Drejtoria e Specializuar kundër Trafikut të Drogave të Prokurorisë, në koordinim me Drejtorinë Antinarkotike të Policisë Kombëtare dhe agjensinë amerikane DEA, lejoi çmontimin e një rrjeti kriminal kushtuar drogës trafikimi.

Deri në Montería, në Kordoba, Santander de Quilichao në Cauca, Tuluá dhe Cali në Valle del Cauca, oficerët e policisë mbërritën për të arrestuar pesë burra për qëllime ekstradimi, njëri prej tyre një shtetas shqiptar.

Bosi i këtij grupi u edintifikua si Agim Cerma i njohur si “Jimmy” dhe ishte përgjegjës për koordinimin e logjistikës për të dërguar alkaloidin. Funksioni i tyre, sipas hetimit, ishte të merrnin para nga Evropa dhe të merrnin kokainë në Cauca, për t’i dërguar më vonë në fluturime çarter që u ngritën nga Aeroporti Ndërkombëtar i Alfonso Bonilla Aragón de Palmira.

Aktiviteti kriminal i kësaj organizate ishte shtrirë deri në pikën që të kishte marrëdhënie të ngushta me “Clan del Golfo” dhe disidentët e Farc, me të cilët ata morën drogë në dy zona të vendit. Po kështu, këta pesë persona gjithashtu kishin bërë kontakte me kontrollorët e trafikut ajror dhe personelin e mbikëqyrjes aeronautike për të lejuar nisjen e këtyre fluturimeve.

Të arrestuarit e tjerë u identifikuan si William Cruz Pérez, Pedro Antonio Penagos Londoño, Jairo Fernando Cardona López dhe Edwin Durlandy Montilla González. Gjatë procesit të kapjes, u kapën më shumë se 333 kilogramë kokainë dhe më shumë se 2,000 milion pesos.

Cfarë është “Clan del Golfo”:

Është një kartel kolumbian i drogës dhe grup neo-paramilitar i krahut të djathtë i përfshirë në konfliktin e armatosur kolumbian. Konsiderohet si një nga organizatat më të fuqishme kriminale në Kolumbi, që ka rreth 3,000 anëtarë në rrethin e ngushtë të organizatës në 2016. Burimi kryesor i tyre i të ardhurave është trafikimi i drogës. Në fund të vitit 2011 Los Urabeños i shpalli luftë Los Rastrojos mbi kontrollin e tregtisë së drogës në Medellín. Los Urabeños është një nga organizatat që u shfaq pas çmobilizimit të Forcave të Bashkuara të Mbrojtjes së Vetë të Kolumbisë.

Një prej shumë grupeve të përbërë nga ish-udhëheqës paraushtarakë të nivelit të mesëm, Klani ka shkaktuar rritjen e numrit të vrasjeve në departamentet veriore të Kolumbisë. Aktualisht është një nga organizatat më ambicioze dhe të pamëshirshme të trafikimit të drogës në Kolumbi (DTO). Baza e energjisë e grupit është në departamentet Antioquia, Chocó dhe Córdoba, dhe ata gjithashtu kanë prani në La Guajira, Cesar, Santander dhe në qytetet kryesore duke përfshirë Medellin dhe Bogotá.

Në qershor të vitit 2020, Policia Kombëtare Kolumbiane zbuloi se ish-anëtari i Los Rastrojos Marlon Gregorio Celis Caballero, alias ‘Loquillo ose Felipe’, ishte bërë udhëheqësi i ri i Clan del Golfo deri në Prill të vitit 2020. Në kohën e këtij zbulimi, Clan del Golfo zvogëloi rrugën e saj të trafikut të drogës në rajonin e Karaibeve dhe gjithashtu emëroi një vendas të Ciénaga me pseudonimin “Diana” si kryefamiljari i ri.

Çfarë është “FARC”:

Forcat e Armatosura Revolucionare të Kolumbisë (FARC – EP) është një organizatë guerile revolucionare Marksiste – Leniniste me qendër në Kolumbi, e cila është e përfshirë në konfliktin e armatosur kolumbian në vazhdim.

FARC – EP është një ushtri fshatare e cila e ka proklamuar veten si një organizatë revolucionare agrare, anti-imperialiste Marksiste – Leniniste e frymëzimit Bolivarian.

Ai pretendon të përfaqësojë të varfërit rurale në një luftë kundër klasave më të pasura të Kolumbisë dhe kundërshton ndikimin e Shteteve të Bashkuara në Kolumbi (p.sh. Plani i Kolumbisë), neo-imperializmin, monopolizimin e burimeve natyrore nga korporatat shumëkombëshe dhe dhunën paraushtarake, qeveritare