Ne të gjithë e konsumojmë kafe, disa më pak e disa më shumë. Madje shumë prej nesh nuk mund ta nisin ditën pa konsumuar fillimisht filxhanin e kafes. Shqetësoheni se kafeja do ta bëjë zemrën tuaj të mos rrahë rregullisht. Një studim i ri ju heq frikën nga aritmia kardiake që mund të vijë nga konsumimi i kafesë. Në fakt zakonisht konsumimi i kafesë shoqërohej me një rrezik më të ulët të zhvillimit të një aritmie.

Studimi i botuar të hënën në “JAMA Internal Medicine”, analizoi konsumin e kafesë nga më shumë se 386,000 njerëz gjatë një periudhe tre vjeçare dhe e krahasoi atë me normat e aritmisë kardiake, e cila mund të përfshijë fibrilacionin atrial.

Pas përshtatjes për demografinë, zakonet e jetesës, sëmundjet dhe kushtet që mund të shkaktojë luhatje të ritmeve të zemrës, “çdo filxhan kafeje e zakonshme e konsumuar u shoqërua me një rrezik 3% më të ulët të aritmisë incidentale”, shkroi autori i aritmisë Dr. Gregory Marcus, një profesor në ndarjen e kardiologjisë në Universitetin e Kalifornisë San Francisco.

Gjeni CYP1A2, ndonjëherë i quajtur “gjeni i kafesë”, ndihmon në metabolizmin e kafeinës. Njerëzit me një gjen plotësisht funksional, i cili mund të ndikohet nga zakone të stilit të jetesës si pirja e duhanit, metabolizojnë kafenë në një normë normale. Kjo do të thotë se ata mund të pinë kafe pa efekte negative.

Në analizën e tij gjenetike, studimi nuk gjeti ndonjë lidhje të rëndësishme midis një metabolizmi të kafesë dhe rrezikut të aritmisë.

Nocioni që kafeja bën që zemra të dridhet, lindi nga studime të vjetra, të vogla, duke përfshirë edhe atë që u përqëndrua tërësisht tek mjekët meshkuj, shkruan Marcus dhe ekipi i tij nga Universiteti i Kalifornisë në San Francisko.

Sot shkenca ka një këndvështrim tjetër. Në fakt, një “rishikim i 201 meta-analizave zbuloi se konsumimi i moderuar i kafesë ka të ngjarë të jetë më i dobishëm sesa i dëmshëm për shëndetin”, shkroi Marcus.