Ndërsa të gjithë dalim nga izolimi, ekspertët thonë se kujdesi për shëndetin tonë mendor duhet të jetë një përparësi kryesore.
“Amerikanët janë përballur me vështirësi të papara në muajt e kaluar, por duke u përqëndruar çdo ditë në kujdesin për mirëqenien tonë emocionale dhe duke mbështetur mirëqenien e atyre që duam, ne mund të zbusim me sukses efektet e shëndetit mendor të pandemisë Covid-19, “tha ish-krye kirurgu i SHBA Dr. Jerome Adams në një njoftim për shtyp në fillim të këtij viti.

Prevalenca e simptomave depresive në Shtetet e Bashkuara u rrit më shumë se tre herë ndërsa Covid-19 u përhap, sipas një studimi të fundit në revistën JAMA. Disa grupe me rrezik të lartë, duke përfshirë punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe ata nën moshën 30 vjeç, ishin në një rrezik edhe më të madh të zhvillimit të ankthit ose depresionit për shkak të pandemisë, sipas një studimi tjetër të botuar në Journal of Research Psikiatrike.

Me kalimin e kohës, ushtrimet e rregullta aerobike, të tilla si vrapimi dhe noti, zvogëlojnë inflamacionin dhe nxisin rritjen nervore në hipokampus, me efekte pozitive si në gjendjen shpirtërore ashtu edhe në kujtesë, kanë treguar studimet. Në të kundërt, atrofia, ose tkurrja e hipokampusit ka qenë e lidhur me zhvillimin e çrregullimeve të humorit, siç janë depresioni dhe çrregullimi bipolar.

Ka shumë aspekte të tjera të notit që e bëjnë atë një formë unike të dobishme ushtrimi. Për shembull, kur notojmë, ne jemi plotësisht horizontale, gjë që rrit kthimin e gjakut nga sistemi venoz në zemër.

Noti është gjithashtu i ndryshëm nga format e tjera të ushtrimeve aerobike, sepse mbështetet në frymëmarrjen e kontrolluar. Me kalimin e kohës, kjo mund të çojë në një rritje të kapacitetit total të mushkërive dhe përmirësimin e funksionimit të përgjithshëm të mushkërive.