Teoritë e para të komplotit rreth 11 Shtatorit dolën në dritë vetëm disa orë pas sulmeve terroriste që lanë gati 3,000 të vdekur. Dhe ata u përhapën me shpejtësi. Në vitet që pasuan, pritej që ato të dobësoheshin. Por me “pushtimin” e mediave sociale, ata mbetën gjallë dhe arritën në sytë dhe veshët e edhe më shumë njerëzve.

Hetimet e gjera nga komitetet shtetërore dhe të pavarura hedhin poshtë ekzistencën e ndonjë komploti të fshehtë. Por miliona njerëz ende refuzojnë versionin zyrtar. Midis tyre ka edhe ish -politikanë, të famshëm, personalitete televizive, etj. Këta janë ndoshta ata që nxitojnë të përhapin teoritë aktuale të komplotit në lidhje me koronavirusin dhe vaksinën kundër Covid-19.

“Qeverisja Sekrete Botërore”

Një nga teoritë flet për një qeveri të fshehtë botërore, e cila organizoi këto dhe sulme të tjera terroriste për të justifikuar rritjen e masave të sigurisë, zhvillimin e sistemeve të mbikëqyrjes dhe kufizimin e lirive.

“Kulla e tretë” dhe “përfshirja” e BBC

Rrëzimi i Qendrës Tregtare Botërore 7 në zonën e Kullave Binjake ndezi një numër teorish konspirative. Ndërtesa kishte zyra të CIA -s, Departamentit të Mbrojtjes dhe Zyrës së Menaxhimit të Emergjencave. Ajo u rrëzua disa orë pas Kullave Binjake, pa u goditur nga një aeroplan.

Kërkimet shumëvjeçare të botuara në vitin 2008 treguan se shkaku i shembjes ishin zjarret e përhapura që shpërthyen nga sulmi i dyfishtë mbi Kullat Binjake. Pse duhet konsideruar paradoksale kjo?

Për shkak se miliona shikues panë korrespondenten e BBC Jane Stanley të transmetonte drejtpërdrejt lajmin e rrëzimit, ndërsa godina ende dukej se qëndronte pas saj. Çfarë kishte ndodhur; kulla tashmë kishte marrë zjarr dhe ekspertët kishin paralajmëruar se mund të shembet.

Reuters gabimisht raportoi se u shemb dhe jo se ekziston rreziku i shembjes. BBC dhe CNN kishin transmetuar lajmin para se agjencia të bënte korrigjimin. Për teoricienët e komplotit, kjo nuk është vetëm dëshmi se sulmet janë organizuar, por edhe se rrjetet e lajmeve janë përfshirë në këtë komplot global.

Kush e goditi Pentagonin?

Disa teori konspirative pretendojnë se ishin raketa amerikane të lëshuara kundër Pentagonit (si pjesë e një komploti më të gjerë të qeverisë amerikane ose botërore) pasi thonë se vrima e mbetur në ndërtesë ishte shumë e vogël për t’u shkaktuar nga një avion pasagjerësh.

Hebrenjtë

Teoritë e komplotit antisemitik nuk mund të mungojnë. Disa nxituan të përhapin lajmin e rremë se asnjë nga viktimat e sulmit nuk ishte hebre dhe se 4,000 zyrtarë hebrenj në Qendrën Botërore të Tregtisë ishin njoftuar në kohë për të mos shkuar në punë atë ditë.

Por nga 2,071 punëtorët e vrarë brenda Qendrës Botërore të Tregtisë atë ditë, të paktën 119 u konfirmuan se ishin hebrenj, ndërsa të tjerët thonë se numri i saktë është 400.