Burimi: Corriera della Sera

Një pandemi tjetër nuk është larg. Pandemia Alzheimer mund të përhapet shpejt në të ardhmen, si një pasojë e kësaj pandemie që po jetojmë tani.

Paola Barbarino, drejtuese e Alzheimer International:

“Ne nuk duam të trembim askënd, por paralajmërimi i atyre që janë në detyrë na mjafton për të paralajmëruar. Unë sapo fola për këtë në një takim me përfaqësues të OBSH -së. Shumë ekspertë janë të shqetësuar për lidhjen midis demencës dhe simptomave neurologjike të Covid-19”.

Efektet që sipas vlerësimeve do të prodhojnë “një pandemi të demencës” do të prekin 80 milionë njerëz deri në fund të dekadës (sot janë 55 milion sipas vlerësimeve të Organizatës Botërore të Shëndetit). Paola Barbarino nga Napoli, ka udhëhequr Alzheimer International që nga viti 2017, një federatë globale që mbledh së bashku shoqata që merren me këtë sëmundje në të gjithë botën. Barbarino u kërkon qeverive të përgatisin përgjigje konkrete dhe të investojnë më shumë në kërkime.

“Ne duhet të shmangim përfshirjen nga një pandemi demence.”

A jemi gati?

“Deri më tani vetëm 35 vende kanë një plan demence”.

Një “pandemi e demencës” nuk do të thotë që Alzheimer mund të bëhet ngjitës?

“Sigurisht që jo. Por që përshpejton efektet e saj po. Edhe para Covid, qeveritë nuk ishin të përgatitura për t’u marrë me demencën. Tani kanë dalë dy fakte. Së pari: nga të dhënat e mbledhura ne e dimë se midis 25 dhe 45 përqind të të gjitha viktimave nga Covid kishin një formë të demencës (Alzheimer është më e përhapura).

Së dyti: po shfaqen efektet shqetësuese neurologjike të infeksionit me koronavirus. Neurologët në grupin tonë kërkimor, të cilët janë shumë dhe punojnë në të gjithë botën, kanë filluar të shohin njerëz relativisht të rinj me simptoma të demencës. Dhe shumica e atyre pacientëve kishin Kovid”.

A do të thotë se Covid mund të shkaktojë Alzheimer?

“Do të thotë që pandemia përshpejton përparimin e sëmundjes. Ne ende nuk e dimë nëse covid shkakton Alzheimer, por ekziston një lidhje e pakundërshtueshme midis këtyre të dyjave. Dhe mund të bëhet një problem shumë serioz.