Rezultatet befasuese vazhdojnë të dalin në dritë në lidhje me grupet e gjakut për të cilat ekspertët kanë punuar për shumë vite. Studimi më i fundit mbi grupet e gjakut, lidhen me mundësinë e marrjes së sëmundjes për shkak të strukturës së tyre gjenetike. Hulumtimet e kryer në Universitetin Royal Holloway me Universitetin e Londrës treguan njerëzit me grupin e gjakut O janë më rezistent ndaj sëmundjeve sesa grupet e tjera të gjakut.

Në studim, u tha se grupet e gjakut mund të jenë shkaktarë të shumë sëmundjeve, përfshirë presionin e gjakut, mundësinë e zhvillimit të sëmundjeve infektive dhe rrezikun e kancerit. Në studim, u raportua se gjenet që përcaktojnë grupin e gjakut lidhen gjithashtu me rrezikun e mpiksjes së gjakut në tru të quajtur CVT. Në një studim tek 882 njerëzve, studiuesit raportuan se njerëzit me grupin e gjakut AB kishin një rrezik mesatarisht 5.6 herë më të lartë të CVT sesa grupet e tjera, ndërsa njerëzit me grupin e gjakut O kishin gjysmën e rrezikut.