Nuk ka moment më të bezdisshëm se të biesh në gjumë i lodhur në çarçafë të ftohtë. Sado të ndezni ngrohjen në shtëpi, çarçafët janë gjithmonë të ftohtë dhe ju duhet pak kohë të mbuloheni shumë mirë për të ndjerë pak ngrohtësi. Kohët e fundit gjithnjë e më shumë njerëz po përdorin zgjidhjen e batanijes elektrike dhe nëse i dëgjoni ata do t’ju duhet t’ju tregojnë vetëm më të mirën.

Gjumë i mrekullueshëm, ngrohtësi dhe një ngrohtësi që nuk të jep guxim të ngrihesh nga shtrati në mëngjes për të shkuar në punë. Por të shumtë janë ata që i tremben për shkak të rrymës dhe preferojnë të vendosin një jorgan tjetër sipër tyre sesa të përdorin një batanije elektrike.

Sa i sigurt është në fund të fundit? Çfarë duhet të kemi kujdes? Ekspertët vërejnë se nëse i kushtoni vëmendje disa gjërave, atëherë nuk ka arsye për të hezituar.

Rreziku më i rëndësishëm nga përdorimi i batanijes elektrike ishte deri para disa vitesh shpërthimi i zjarrit. Batanijet e teknologjisë së vjetër ishin të pasigurta në këtë drejtim dhe veçanërisht batanijet që kishin tashmë një jetë të gjatë shërbimi (mbi dhjetë vjet).

Nga viti 2001 e në vazhdim, batanijet elektrike prodhohen me sisteme të integruara sigurie, me mekanizëm automatik të ndërprerjes së energjisë në varësi të temperaturës së dëshiruar (termostatit) ose kohës së funksionimit (kohëmatësit) ose të dyja.

Rreziku i goditjes elektrike është gjithashtu real, ndaj kur blejmë një batanije (por edhe herë pas here) duhet të kontrollojmë sipërfaqen për ndonjë gërvishtje apo dëmtim. Batanijet moderne sigurisht që kanë izolim shumë të fortë dhe këtë e vërteton fakti se ato lahen, madje edhe në lavatriçe.

Megjithatë, këshillohet që grupet vulnerabël si foshnjat, fëmijët e vegjël, diabetikët, të sëmurët nga zemra dhe të moshuarit të mos flenë me batanijen elektrike të kyçur në prizë, por ta përdorin atë për të ngrohur shtratin para se të shkojnë në shtrat.

Ndaj është mirë të ndizni batanijen elektrike në shkallët e sipërme disa orë para se të shkoni në shtrat, aq sa për të ruajtur nxehtësinë në dyshek dhe mbulesa. Para se të shkoni në shtrat, mund ta mbyllni ose ta vendosni në shkallën më të ulët, në varësi të preferencës tuaj.

Çfarë duhet të keni kujdes kur përdorni batanijen elektrike:

  1. Mos e gozhdoni batanijen elektrike në shtrat me gozhdë.
  2. Nuk duhet të biem në kontakt me batanijen me duar apo këmbë të lagura
  3. Mos e ndizni batanijen elektrike nëse është dëmtuar ose dëmtuar
  4. Nuk guxojmë ta ndezim batanijen elektrike sa është ende e palosur.
  5. Nuk duhet të vendosim batanije elektrike në shtretërit e njerëzve të pafuqishëm, foshnjave apo personave që vuajnë nga një problem që i bën ata të mbindjeshëm ndaj nxehtësisë.
  6. Nuk duhet të përdorim batanije elektrike në shtretër të rrotulluar dhe nëse e bëjmë këtë duhet të sigurohemi që të mos ketë rrezik që kordoni i rrymës të ngatërrohet ose të thërrmohet.
  7. Nëse batanija që keni është më e vjetër se dhjetë vjet, mund të jetë mirë ta zëvendësoni.