Patatet e skuqura janë një shoqërues që shkon me gjithçka, hahen në çdo orë, adhurohen si nga fëmijët ashtu edhe nga të rriturit. Edhe sigurisht që janë në Top 10 të pjatave më të njohura në planet! Ato konsiderohen si një pjatë e thjeshtë, e servirur gjerësisht në fast food-et, ndërkohë që nuk mungojnë në menutë e restoranteve të mëdha.

Cili vend i ka gatuar për herë të parë patatet kështu? Edhe pse ne të gjithë besojmë se ata janë francezë, ka një mosmarrëveshje të fortë midis Francës dhe Belgjikës për atësinë e tyre. Megjithatë, të dy vendet bien dakord për një gjë: patatet e skuqura ishin një produkt luksi që në lindje.

Raportet e para të konsumit të tyre në Francë datojnë në shekullin e 19-të. Në gazetat e kohës gazetarët i quanin “Pont Neuf patate”. Emri vjen nga vendi ku mund të blihej ky produkt i ri në Paris, Ura Pont Neuf. Sipas gazetës Le Parisien, tregtarët endacakë i shisnin patatet në kausha të bëra nga librat që kishin mbetur pa shitur. E veçanta e tyre? Ishte në shitje!

Pse patatet ishin kaq të shtrenjta?

Çmimi i tyre varej nga vaji që përdornin për t’i përgatitur. 200 vjet më parë nuk kishte vajra farërash, të cilët janë më të lirë, as zgjidhje të tjera që do të ulnin çmimin, por edhe cilësinë e produktit. Vaji i ullirit ishte shumë i shtrenjtë dhe për këtë produkt të veçantë përfundoi në stomakun e atyre që mund ta përballonin!

Kur filloi të ulet çmimi i patateve të skuqura?

Ato filluan të bëhen më të përballueshme kur filluan të përdoren si pjatë anësore për midhjet në restorantet franceze. Kjo ndodhi pas mesit të shekullit të 19-të. Në fakt, ishte koha kur ato nisën të eksportoheshin në vende të tjera, me rezultat që kjo pjatë e re fitoi shpejt popullaritet global.

Sot, më shumë se 11 milionë tonë patate të skuqura konsumohen në mbarë botën çdo vit! Belgjika renditet e para në eksportet e saj. Sigurisht që do të themi se patatet e skuqura më të mira dhe më të shëndetshmet dhe më të kontrolluara, janë ato që i bëjmë vetë në shtëpi.