Një mutacion i ri i koronavirusit që është përhapur nga vizonat te njerëzit nuk duhet të përbëjë një kërcënim për suksesin e një vaksine, ka thënë zyrtari më i lartë i sëmundjes infektive në Shtetet e Bashkuara.

Zbulimi i llojit të ri në Danimarkë shkaktoi një shkatërrim të miliona vizonëve në ferma. Mbretëria e Bashkuar ndaloi udhëtimet hyrëse dhe dalëse nga vendi nordik, pasi kryeministri i saj Mette Frederiksen paralajmëroi se zhvillimi përbën “një rrezik serioz për shëndetin publik dhe zhvillimin e një vaksine”.

Ndryshimi gjenetik i cili ka infektuar të paktën 200 njerëz është në proteinën kulmore të virusit, e cila është një objektiv kryesor për vaksinat, kanë thënë shkencëtarët danezë.

Por, Anthony Fauci, tha se megjithëse çështja duhet të merret seriozisht, si diçka që do të jetë një problem vërtet i madh për vaksinat që aktualisht po përdoren për të shkaktuar imunitet.”

Doktor Fauci tha se ekipi i tij i ekspertëve në qendrën e hulumtimit të vaksinave të SHBA-së kanë hedhur “një vështrim të parë” në çështje.

Provat e para të vaksinës mbi kafshët zbuluan se ishte efektive në parandalimin e llojit të lidhur me vizonët, i cili njihet si “Cluster 5”.

Vaksina, e cila është në fazat e para të zhvillimit, së shpejti do të kalojë në prova njerëzore, gjatë të cilave është e pasigurt nëse do të ketë të njëjtin efekt.

“Nëse kjo vlen edhe për vaksinat e tjera dhe nëse vlen edhe për antitrupat njerëzorë, ne nuk e dimë,” ka thënë një shkencëtar danez.

Ajo erdhi ndërsa Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve lëshoi ​​udhëzime të reja për të frenuar përhapjen e virusit nga vizonat te njerëzit duke paralajmëruar një numër të madh të infeksioneve të kafshëve, duke rrezikuar që virusi të grumbullojë mutacione më shpejt dhe të përhapet përsëri në botë.