Smoke rise after shelling in Mariupol, Ukraine, Wednesday, March 9, 2022. A Russian attack has severely damaged a maternity hospital in the besieged port city of Mariupol, Ukrainian officials say. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Ukrainë: Mariupoli është një qytet strategjik gati për t’u pushtuar nga Rusia. Mijëra njerëz janë vrarë gjatë shpërthimeve në qytet, që nga fillimi i muajit mars kur trupat ruse rrethuan Mariupolin.

Por pse është Mariupol kaq i rëndësishëm për planet e Rusisë?

Korrespondenti i BBC-së, Frank Gardner, ka treguar arsyet:

Sigurimi i një korridori tokësor midis Krimesë dhe Donbasit

Gjeografikisht, Mariupol zë vetëm një vend të vogël në hartë. Por pushtimi i qytetit, do t’i lejojë Rusisë të ndërtojë një urë tokësore kalimi nga Rusia në Krime, një sukses i madh strategjik dhe ushtarak.

Dëmtimi i ekonomisë së Ukrainës

Mariupol ka portin më të madh në rajonin e Detit Azov si edhe ka një fabrike të madhe hekuri dhe çeliku.

Gjithashtu një qendër kryesore eksporti për çelikun, qymyrin dhe misrin e Ukrainës.

Pushtimi i Mariupol do të ishte një goditje e madhe për atë që ka mbetur nga ekonomia e Ukrainës.

Mundësi propagande

Mariupol është ‘shtëpia’ e një njësie të milicisë ukrainase të quajtur Brigada Azov, e cila përmban ekstremistë të ekstremit të djathtë, përfshirë neo-nazistë.

Megjithëse përbëjnë vetëm një pjesë të forcave ushtarake të Ukrainës, ky ka qenë një mjet i dobishëm propagande për Moskën.

Nëse Kremlini arrin të kapë të gjallë ushtarakë të Brigadës Azov, mund të përdorë mediat e kontrolluara nga shteti rus për të diskredituar qeverinë e Ukrainës.

Rritje e madhe morale

Presidenti Vladimir Putin e shikon vijën bregdetare të Detit të Zi të Ukrainës si pjesë e diçkaje të quajtur Novorossiya (Rusia e Re), tokat ruse që datojnë nga perandoria e shekullit të 18-të.

Putin dëshiron të ringjallë këtë koncept, “duke i shpëtuar rusët nga tirania e një qeverie pro-perëndimore në Kiev”, ashtu siç e konsideron ai.

Mariupol po përdoret për arritjen e këtij qëllimi.