Të dini se çfarë duhet të hani për mëngjes eliminon rrezikun e të qenit i uritur pas disa orësh. Mëngjesi është një vakt i rëndësishëm edhe sepse rregullon pjesërisht ndjenjën e urisë dhe ngopjes gjatë gjithë ditës.

Një mëngjes i shëndetshëm, i ekuilibruar dhe i plotë e furnizon trupin me të gjitha lëndët ushqyese thelbësore si proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet që ndihmojnë në funksionimin më të mirë të proceseve të tij, përfshirë ato të metabolizmit.

Shmangni ëmbëlsirat

Nëse në mëngjes nuk mund të hiqni dorë nga kapuçino dhe briosh, pas nja dy orësh do të jeni sërish i uritur.

Ushqimet me përmbajtje të lartë të sheqernave të rafinuara, si ëmbëlsirat, nxisin ndryshime në sheqerin në gjak dhe insulinë dhe për pasojë nxisin urinë dhe dëshirën për të ngrënë.

Nuk duhet të mungojnë frutat e thata

Arrat, bajamet, por edhe fëstëkët janë burim i lipideve të cilësisë së lartë që sigurojnë energji dhe ndjenjën e ngopjes së qëndrueshme.

Ato gjithashtu kanë fibra që ngadalësojnë asimilimin e yndyrave dhe sheqernave dhe garantojnë një ndjenjë të zgjatur të ngopjes.

Kini kujdes të mos e teproni me sasitë. Mjaftojnë 5 bajame.

Drithëra të plota

Krahasuar me ato të rafinuara, drithërat kanë një përmbajtje më të lartë të fibrave ngopëse të afta të ngadalësojnë zbrazjen e stomakut dhe thithjen e sheqernave.

Konsumoni bukë të thekur në vend të biskotave

Buka e thekur, edhe më mirë nëse është integrale, siguron karbohidrate të përthithura ngadalë me fibra, të cilat japin energji për një kohë të gjatë.

Avantazhi? Redukton rrezikun e dëshirës për biskota dhe ëmbëlsira në mes të mëngjesit.

Përqendrohuni te kremi i avokados

Përgatitja e tij është shumë e thjeshtë: shtypeni gjysmën e avokados me një pirun dhe shpërndajeni mbi bukë, për shembull, në vend të reçelrave të paketuara dhe reçelrave të pasura me sheqerna të thjeshtë.

Avokado siguron një sërë lëndësh ushqyese super të ngopura si acidet yndyrore të pangopura dhe aminoacide thelbësore, duke përfshirë triptofanin.