Rusia ka deklaruar se do të tërhiqet nga Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor (ISS) pas vitit 2024 për t’u fokusuar në ndërtimin e zonës së saj orbitale.

Yuri Borisov, i cili u emërua në krye të korporatës hapësinore Roscosmos të kontrolluar nga shteti, në fillim të këtij muaji, tha gjatë një takimi me presidentin Vladimir Putin se Rusia do të përmbushte detyrimet e saj ndaj partnerëve të tjerë përpara se të largohej nga projekti.

Borisov tha se “vendimi për t’u larguar nga stacioni pas vitit 2024 është marrë”.

Ai vjen mes tensioneve të vazhdueshme midis Moskës dhe Perëndimit për luftën në Ukrainë.

Në prill, paraardhësi i Borisov, Dmitry Rogozin, tha se Rusia do të ndërpresë bashkëpunimin në ISS në përgjigje të sanksioneve të vendosura ndaj Rusisë për pushtimin e Ukrainës.

Ai argumentoi se sanksionet ishin krijuar “për të vrarë ekonominë ruse, për të zhytur popullin tonë në dëshpërim dhe uri dhe për ta gjunjëzuar vendin tonë” dhe tha se marrëdhëniet normale mund të rivendoseshin vetëm me heqjen e pakushtëzuar të masave “të paligjshme”.

Pavarësisht tensioneve të rritura, NASA dhe Roscosmos ranë dakord në fillim të këtij muaji që astronautët të vazhdojnë të drejtojnë raketat ruse dhe që kozmonautët të kapin ashensorët në ISS me SpaceX duke filluar nga vjeshta.

Marrëveshja do të sigurojë që stacioni hapësinor do të ketë gjithmonë të paktën një amerikan dhe një rus në bord për të mbajtur të dyja anët e postës orbitale të funksionojnë pa probleme, thanë NASA dhe zyrtarët rusë.

Në fillim të këtij viti, NASA publikoi planet për ISS që mund të shihte strukturën prej 444,615 kg të nxjerrë nga orbita në janar 2031 dhe të përplasej në një “varrezë anije kozmike”.

Ai tha se laboratori do të vazhdojë të funksionojë deri në vitin 2030, por e ardhmja e tij afatgjatë është e paqëndrueshme.