Nëse do të donit të ktheheni pas në kohë apo të jetonit në një tjetër periudhë të historisë së njerëzimit, në Greqinë e epokës së bronzit, mendohuni mirë, pasi mund të përfundoni të martuar me kushëririn tuaj.

Një ekip studiuesish ndërkombëtarë që analizojnë gjenomet e mbetjeve të lashta njerëzore ka zbuluar se, ndryshe nga shoqëritë e tjera evropiane të asaj periudhe, kushërinjtë e parë në Kretë gjatë civilizimit Minoan (vitet 3500 para erës sonë) dhe Greqinë mikenase, martoheshin shpesh me njëri-tjetrin.

Ekspertët nga Instituti “Max Planck” për Antropologjinë Evolucionare në Lajpcig, Gjermani, së bashku me një ekip ndërkombëtar partnerësh, analizuan më shumë se 100 gjenome të njerëzve të epokës së bronzit nga Egjeu.

Ekipi që qëndron pas studimit, të botuar të hënën në revistën shkencore, “Nature Ecology & Evolution”, thotë se gjetjet e tyre ofrojnë “vështrime emocionuese” në rendin shoqëror të Epokës së Bronzit në Egje.

Duke analizuar ADN-në e njerëzve të varrosur në një varr nën oborrin e një shtëpie në një fshat mikenas, në kontinentin grek, studiuesit arritën të rindërtonin pemën familjare të banorëve të saj nga shekulli XVI para erës sonë.

Arkeologu Profesor Philipp Stockhammer, një nga autorët kryesorë të studimit, i tha CNN:

“Ne donim të shikonim se si njerëzit e varrosur së bashku ishin të lidhur gjenetikisht dhe se çfarë mund të mësonim për rëndësinë e relativitetit gjenetik për strukturën e shoqërisë. Ne mundëm të shihnim, për shembull, se tre djemtë e rritur jetonin ende në këtë shtëpi. Një nga gratë e martuara solli motrën e saj dhe një fëmijë në të njëtën banesë. Është një grup shumë kompleks njerëzish që jetojnë së bashku.”

Arkeologu Profesor Philipp Stockhammer
Edhe më befasues ishte zbulimi se rreth gjysma e atyre që jetonin në ishuj u martuan me kushërinjtë e tyre, ndërsa përqindja në kontinent ishte rreth një e treta.

“Jo të gjithë martohen me kushërinjtë, por jo të gjithë kanë kushërinj. Njerëzit kanë studiuar më parë mijëra gjenome të paraardhësve dhe nuk kishin gjetur asnjëherë më parë prova që ishte praktikë në shoqëritë e të kaluarës martesa mes kushërinjve. Prandaj, nga një këndvështrim historik, kjo është vërtet e jashtëzakonshme”.

Arkeologu Profesor Philipp Stockhammer
Stockhammer dhe kolegët e tij besojnë se sindikata të tilla ishin për shkak të ekonomisë, për të parandaluar ndarjen e tokës familjare.