“Ne po e shohim që po merren vendime, pavarësisht partneritetit tonë, dhe ky është sinjal për ne, ne nuk mund të pranojmë këtë gjë. Prandaj, në një pikë, kur të duam të rikthejmë koordinimin dhe partneritetin me këtë qeveri, ne jemi të gatshëm, sepse ne gjithmonë do të jemi me popullin e Kosovës. Kjo nuk nënkupton që duhet ta mbështesim një individ që nuk ka atë instinkt të bashkëpunimit dhe koordinimit”.

Kështu u shpreh i dërguari i SHBA-së për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, gjatë një takimi me gazetarë në Ambasadën amerikane në Prishtinë.

Escobar shtoi se “ne jemi plotësisht konfuzë” me atë që është duke ndodhur.

I pyetur nëse raportet mes Qeverisë së Kosovës dhe SHBA-së janë dëmtuar, Escobar tha “nuk është vetëm SHBA-ja, është i tërë komuniteti transatlantik”.

“Pra, nuk jemi vetëm ne, nuk janë vetëm 27 shtetet e BE-së, dhe SHBA-ja e Mbretëria e Bashkuar. Ne i shohim gjërat njësoj, ne jemi mbështetës. Po vjen prej diku tjetër. Dhe, po, mund të ketë një ndikim afatgjatë”, theksoi ai.

Escobar, së bashku me të dërguarin e Bashkimit Evropian për dialogun Kosovë-Serbi, Mirosllav Lajçak, po zhvillojnë takime në Prishtinë – dhe më pas në Beograd – duke tentuar që të gjejnë një zgjidhje pas rritjes së tensioneve në veri të Kosovës.