Kina i është bashkuar Rusisë për të kundërshtuar zgjerimin e mëtejshëm të NATO-s, ndërsa të dy vendet afrohen më shumë përballë presionit perëndimor. Moska dhe Pekini lëshuan një deklaratë duke treguar marrëveshjen e tyre për një sërë çështjesh gjatë një vizite të Vladimir Putin për Lojërat Olimpike Dimërore në Kinë.

Putin pretendon se fuqitë perëndimore po përdorin aleancën e mbrojtjes së NATO-s për të minuar Rusinë. Kjo deklaratë vjen mes tensioneve mbi Ukrainën, të cilën ai mohon se ai planifikon ta pushtojë. Rreth 100,000 trupa ruse mbeten në kufirin me Ukrainën, e cila është një ish-republikë sovjetike raporton “BBC”.

Presidenti Putin, i cili ka shkruar se rusët dhe ukrainasit janë “një komb”, ka kërkuar që Ukrainës t’i ndalohet anëtarësimi në NATO. Ndërsa deklarata e gjatë e përbashkët nuk i referohej drejtpërdrejt Ukrainës, të dy vendet akuzuan NATO-n se përkrahte një ideologji të Luftës së Ftohtë. Bisedimet, të cilat Kremlini tha se ishin “shumë të ngrohta”, u mbajtën përpara ceremonisë së hapjes së Lojërave.

Ishte hera e parë që liderët takoheshin ballë për ballë që nga fillimi i pandemisë. “Miqësia midis Rusisë dhe Kinës nuk ka kufij, nuk ka fusha “të ndaluara’ të bashkëpunimit,” thuhet në deklaratë.