Turqia, Kina dhe Rusia kanë aspirata për një rol në Afganistan, pas largimit të SHBA dhe Perëndimit dhe kaosit që ka mbizotëruar që kur talebanët erdhën në pushtet. Sidoqoftë, është një tjetër lojtar i cili, sipas analistëve ndërkombëtarë, me të vërtetë mund të luajë një rol qendror në krizë.

Katari. Doha gjithashtu ka pritur bisedime midis Shteteve të Bashkuara dhe talebanëve, të cilat i paraprijnë kaosit aktual, dhe po luan një rol kyç në ndihmën e organizatave ndërkombëtare për të siguruar kalimin e tyre të sigurt përmes Kabulit.

Emirati i vogël dhe i pasur me naftë ka arsye për t’u përfshirë më shumë në mbështetjen financiare për Afganistanin. Kjo mund të duket e çmendur në shikim të parë. Por një nga arsyet që Arabia Saudite dhe aleatët e saj ndërprenë lidhjet me Katarin në vitin 2017 ishte sepse ata menduan se kishte lidhje shumë të ngushta me islamistët.

Doha i kishte mohuar akuzat, por nëse financon Afganistanin tani, do të ndihmojë talebanët. Dhe talebanët, përveç shkeljeve të dyshuara të të drejtave të njeriut, po krijojnë një mjedis të favorshëm për veprimin e grupeve të tilla. Dhe ndërsa Katari përgatitet të presë Kupën e Botës FIFA 2022, nëse do të bëjë këtë, do të ketë një imazh të çuditshëm.

Sidoqoftë, të gjithë e pranojnë se Afganistani është në prag të kolapsit ekonomik, që do të provokonte akte ekstreme dhune. Shtetet e Bashkuara kanë ngrirë pothuajse shumicën e aseteve të Afganistanit prej 9.5 miliardë dollarësh, dhe 75% e buxhetit të vendit të financuar nga jashtë është në dyshim.

Sidoqoftë, ekziston një precedent për ndihmën ndërkombëtare nga Katari. Një aspekt tjetër i strategjisë së sigurisë së Katarit ka të bëjë me të qenit në anën e SHBA, e cila ka ende një bazë të madhe ushtarake në rajon. Pavarësisht daljes kaotike të shteteve anëtare të NATO-s, e cila u shpejtua nga sulmi vdekjeprurës në aeroportin e Kabulit nga Shteti Islamik, Presidenti amerikan Joe Biden do të humbasë nëse Afganistani shembet.