Varianti i ri i koronavirusit, i ashtuquajturi “mutacion i Botsvanës” ka vendosur botën në alarm.

Profesori grek Elias Mosialos u është përgjigjur 10 pyetjeve kyçe për atë që dimë deri, gjë që ka shkaktuar shqetësim në komunitetin shkencor. Mosialos rendit të dhënat e deritanishme, duke theksuar se “duhet mbikëqyrje e vazhdueshme epidemiologjike” dhe nënvizon se duhet shmangur paniku derisa të kemi më shumë informacion.

Siç thotë profesori:

Ka shqetësim ndërkombëtar për variantin e ri të koronavirusit, i cili quhet varianti i Botsvanës derisa të riemërtohet. Sigurisht, është e gabuar ta quajmë variantin e Botsvanës, sepse megjithëse ekzistenca e tij u identifikua në Botsvana, variacioni mund të ketë nisur në një vend tjetër afrikan.

E kisha vënë në dukje që në fillim të pandemisë se nëse nuk do të kemi vaksinim masiv të shumicës dërrmuese të popullsisë së botës, mundësia e varianteve të reja, veçanërisht në zonat me shkallë të ulët vaksinimi, do të jetë e lartë. Fatkeqësisht, në Afrikë vetëm 6.5% e popullsisë është plotësisht e vaksinuar” tha ai.

Çfarë dimë deri tani për këtë variant?
Fillimisht kemi pasur 4 raste në Botsvanë me persona të vaksinuar. Kjo nuk do të thotë se nuk ka më raste si të vaksinuar ashtu edhe të pavaksinuar. Ka gjithashtu disa raste në Afrikën e Jugut dhe një në Hong Kong që përfshin një udhëtar nga Afrika e Jugut.

Pse janë të shqetësuar autoritetet shëndetësore në Afrikë dhe vende të tjera?
Në variantin e ri, 32 mutacione bashkëjetojnë në proteinën e virusit. Për shkak se është zbuluar edhe te personat e vaksinuar, ekziston shqetësimi se vaksinat mund të mos jenë efektive kundër këtij varianti.

Pra, pse janë të shqetësuar autoritetet shëndetësore për variantin e ri?
Sepse ata kanë frikë se kombinimi i 32 mutacioneve mund ta bëjë variantin e ri edhe më të rrezikshëm dhe më ngjitës.=

Çfarë dimë deri tani?
Ne tashmë i dimë disa nga 32 mutacionet sepse i gjetëm në variantet e mëparshme.

Atëherë pse të shqetësoheni?
Sepse ka mutacione të reja që bashkëjetojnë me ato tashmë të njohura.

A do ta zbulojmë nga eksperimentet laboratorike nëse varianti i ri është i rrezikshëm?
Ndoshta por nuk do të jemi absolutisht të sigurt.

Pse e them këtë?
Sepse në muajt e mëparshëm kemi dëgjuar edhe për variacione të tjera si të Kalifornisë, të Perusë (Lambda) të Nju Jorkut, Nigerisë, Brazilit, Afrikës së Jugut, madje edhe Delta plus, dhe siç e shihni nuk i përmend të gjitha.

Por çfarë ndodhi në fund?
Delta mbizotëroi sepse transmetohet shumë më lehtë se variantet e tjera dhe jo vetëm parakaloi, por fjalë për fjalë ‘gëlltiti’ – thënë thjesht – konkurrentët e saj.

Pra, nuk duhet të shqetësohemi fare?
Natyrisht nuk po e them këtë. Ne kemi nevojë për mbikëqyrje të vazhdueshme epidemiologjike dhe besoj një ndalim fluturimi nga disa vende afrikane derisa të kemi një pamje më të mirë të situatës në zhvillim.

Theksoj gjithashtu se në shumë raste të tjera ishim shumë të shqetësuar por në fund, me përjashtim të varianteve Alfa dhe Delta, nuk u përballëm me ndonjë problem të veçantë. Pra, nëse varianti i ri është pak më i rrezikshëm, por më pak ngjitës se Delta, atëherë mund të mos ketë shumë problem.