Pashkët festohen ndryshe në shumë pjesë të botës, veçanërisht për sa i përket zakoneve që e shoqërojnë ato. Shikoni më poshtë pesë zakone të çuditshme të Pashkëve nga e gjithë bota që mbase nuk i dini

  1. Bermuda: Të Premten e Madhe, në territorin britanik përtej detit të Bermudës, banorët fluturojnë me parashuta shumëngjyrëshe, duke simbolizuar Ngjitjen e Krishtit në qiell.
  2. Letoni: Vezët janë plasaritur ndryshe: Lojtarët lidhin vezë gjysmë të ziera në një fije dhe i plasin ato nga një distancë.
  3. Zvicra: Në të gjithë vendin dhe veçanërisht në fshatrat e vegjël, vendasit i kthejnë burimet e tyre në “puse të Pashkëve”.
  4. Finlanda: Fishekzjarret rrëmbejnë vëmendjen e shfaqjes. Qëllimi i fishekzjarreve është të trembë shtrigat që enden të lira në periudhën midis të Premtes së Madhe dhe të Shtunës së Madhe.
  5. Polonia: Të hënën e Pashkëve ndodh një zakon i çuditshëm, i ashtuquajturi “Smingus-dyngus”, i cili është praktikuar që nga shekulli i 15-të. Gjatë performancës, djemtë qendrojnë me vajzat.