Të gjithë duan të zgjohen në mëngjes mes cicërimave të zogjve. Kjo melodi e bukur duket se është në natyrën e tyre. Por, çfarë synojnë ata duke e bërë këtë çdo mëngjes?

Arsyeja e parë ka të bëjë me faktin se, kjo është një sjellje që bëjnë zogjtë për të tërhequr partnerët e mundshëm dhe për të paralajmëruar zogjtë e tjerë që të qëndrojnë jashtë rrezes së tyre.

Një teori se pse ata zgjodhën orët e para për të përcjellë këto mesazhe të rëndësishme është se drita e pamjaftueshme e bën të vështirë kryerjen e aktiviteteve të tjera të shpendëve, siç është kërkimi i ushqimit.

Duke i mbajtur nivelet e tyre të ulëta të aktivitetit, zogjtë mund të preferojnë të këndojnë mbi aktivitetet e tjera.

Një teori tjetër argumenton se zogjtë përdorin këngën e tyre të mëngjesit për të projektuar një imazh të fuqisë.

Duke cicëruar në mëngjes, ata u tregojnë zogjve të tjerë se ia kanë dalë të kalojnë natën, nuk ka asnjë garanci në natyrë, dhe se do të bëhen çifte të përsosura.

Një arsye tjetër është se, në mëngjes herët, ajri i freskët dhe i thatë lidhet me faktin se zogjtë mund t’i transmetojnë zërat e tyre më qartë, ashtu si një studio regjistrimi natyral. Tingujt e qartë e bëjnë më të lehtë zbulimin e zogjve të tjerë.

Përveç kësaj, heshtja që mbizotëron në tokë në mëngjes herët mund të sigurojë gjithashtu më pak energji për zogjtë për të dëgjuar zërat e tyre.