Octavius, anija fantazmë legjendare mund të ishte bllokuar në akullin e Arktikut, në pamundësi për të kaluar Pasazhin e famshëm Veriperëndimor, rruga e cila përmes ngushticës së Beringut, brigjeve të thepisura të Amerikës së Veriut dhe atyre jugore të Grenlandës, lidh Paqësorin dhe Oqeanet Atlantike.

Pas kthimit nga Kina në Londër, anija në fjalë u zhduk në verën e vitit 1762 dhe nuk u dëgjua më deri më 11 tetor 1775. Atë ditë kapiteni Warren pa një anije me tre shtylla në Detet e Veriut, me vela të konsumuara dhe një byk të dëmtuar. Bëhej fjalë për Octavius.

Historitë e tij tregojnë për 28 marinarë të ngrirë në kokat e tyre dhe katër persona të tjerë të ngrirë. Midis tyre, kapiteni, i cili u gjet me penë ende në dorë, me qëllim që të përditësonte ditarin e bordit. Nga faqja e fundit, e datës 11 nëntor 1762, mësojmë se anija qëndroi e bllokuar në akull për 17 ditë rreth 2000 milje nga pika e zbulimit të supozuar.