10 tetor 1911. Hapet Kanali i Panamasë, një mrekulli e inxhinierisë amerikane dhe një nga veprat më të rëndësishme publike të shekullit të 20 -të. Për 100 vitet e ardhshme ose më shumë, do të provojë të jetë një arterie kritike për ekonominë globale.

Kanali i Panamasë lidh Atlantikun me Oqeanin Paqësor përmes një kanali 65 kilometra, duke lejuar anijet që udhëtojnë nga Lindja në Bregun Perëndimor, për shembull, të shkurtojnë udhëtimin e tyre me 8,000 milje detare (15,000 kilometra).

Ndërtimi i kanalit filloi në 1904 dhe anija e parë tregtare e kaloi atë më 15 gusht 1914, dy javë pas shpërthimit të Luftës së Parë Botërore në Evropë.

Projekti kushtoi 375 milionë dollarë. Në dekadat në vijim, kanali e vendosi Panamanë, një vend me pak burime natyrore, në fushën e shahut ekonomik botëror.

SHBA -të kontrollonin kanalin deri në 1979, kur projekti u menaxhua nga një komitet i SHBA -ve dhe Panamasë, me kontroll të plotë të Panamasë më 31 dhjetor 1999. Vitet e fundit, ndërsa anijet bëhen më të mëdha, kanali është dashur të zgjerohet.