Shumë njerëz e nisin ditën me një filxhan kafe ndërsa shumë të tjerë preferojnë një çaj. Si kafeja po ashtu dhe çaji janë të mbushura me përbërës që janë të dobishme për trupin. Por cila është zgjidhja më e shëndetshme?

Kafeja është një burim i mirë i polifenoleve antioksidantë dhe kafeinës, dhe të gjitha ato mbështesin funksionimin kognitiv dhe mund të zvogëlojnë rrezikun e humbjes së kujtesës. Hulumtimet tregojnë se gratë që pinë dy deri në tre filxhanë kafe çdo ditë kanë më pak yndyrë në trup sesa ato që pinë rrallë kafe.

Çaji gjithashtu ka shumë përfitime shëndetësore, nga qetësimi i të përzierave deri te lehtësimi i dhimbjeve të kokës dhe lehtësimi i dispepsit. Ashtu si kafeja, çaji ka veti të larta anti-inflamatore, si antioksidantë. Disa kërkime favorizojnë çajin jeshil duke e lidhur atë me shëndetin kardiovaskular.

Kërkimet tregojnë se ky çaj pastron enët e gjakut dhe ul kolesterolin. Për shkak të përmbajtjes më të lartë të kafeinës në kafe, çaji rekomandohet për gratë shtatzëna.