Princi Philip, burri i Mbretëreshës Elizabeth II, vdiq të premten në moshën 99 vjeçare. Philip kishte pasur probleme me zemrën për disa kohë dhe kohët e fundit iu nënshtrua një operacioni. Ai u bë princ pasi u martua me Mbretëreshën Elizabeth II në 1947.

Por kur Mbretëresha Elizabeth mori fronin, Filipi nuk u bë Mbreti i Anglisë, në sajë të një rregulli të gjatë në familjen mbretërore që thekson se një burrë që martohet me një mbretëreshë në fuqi do të quhet vetëm Princ. Titulli i mbretit u kalohet atyre që trashëgojnë fronin, jo atyre që janë të martuar në familjen mbretërore.

Në 1957, Philip, i njohur atëherë vetëm si Duka i Edinburgut, u bë zyrtarisht një Princ pasi Elizabeth i dha titullin. Sidoqoftë, Town & Country thekson se i njëjti rregull nuk zbatohet për gratë e martuara me një monark, pasi atyre zakonisht u jepet titulli i “Mbretëreshës”.

Princi William, djali i Princit Charles dhe nipi i mbretëreshës, është radhë për titullin mbret, i ndjekur nga djali i tij i madh, Princi George. Nëna e  Elizabeth u kurorëzua Mbretëreshë, dhe Kate Middleton, e cila u martua me William në 2011, ka të ngjarë të bëhet Mbretëresha Catherine kur ai të marrë fronin. /abcnews.al

Why Was Prince Philip Never King?