Të gjithë kemi bërë të paktën njëherë thashetheme në jetën tonë. Megjithëse mendojmë se nuk gjëja më e mirë për të bërë, rezulton se ndarja e historive me të tjerrët mund të jetë një zakon aq toksik sa mendojmë. Në fakt, sipas një studimi të ri, shumica e thashethemeve nuk janë në të vërtetë të dëmshme dhe mund të jenë të dobishme për ne.

Në studimin e botuar në “Social Psychological and Personality Science” thuhet: Shumica dërrmuese e thashethemeve ishte neutrale. Rreth tre të katërtat e bisedës nuk ishin as pozitive dhe as negative ”. Studiuesja Elena Martinescu thotë se thashethemet mund të jenë të dobishme dhe nëse biseda është negative.

“Thashethemet mund të na ndihmojnë të gjejmë të tjerë që të ndajmë mendimet tona dhe mund të na ofrojë mbështetje sociale, për shembull duke folur për një konflikt që keni me një koleg – ju mund të gjeni një aleat për bisedën tuaj.”, thotë ajo.

Thashethemet i bëjnë njerëzit të lidhen më shumë me njëri-tjetrin

Disa studiues besojnë se përgjatë historisë njerëzore, thashethemet janë përdorur si një mjet për t’u lidhur me të tjerët dhe për të kritikuar ata që nuk mbështesin idetë ose parimet e përbashkëta të një grupi të veçantë.

Mund t’i bëjë njerëzit të ndihen më mirë për veten e tyre

Kur diskutohet për personin që nuk e pëlqen, padyshim që kjo të bën të thuash diçka që dëshiron për ta. Për më tepër, kështu krijon mbështetje nga të tjerë që kanë të njëjtin mendim negativ sikurse ju për një individ.

Thashethemet janë një “vrasës” i mërzisë

Një studim i vitit 2004 zbuloi se thashethemet kanë vlerë rekreative për shumë njerëz dhe ata i përdorin si një mjet argëtimi.

Mund të jenë një “mburojë” për ankthin

Ndonjëherë vetë pasiguritë tuaja dhe komplekset e inferioritetit mund t’ju bëjnë të shqetësoheni dhe t’ju shtyjnë të flisni për të tjerët negativisht.