Gjurma e gishtit të Michelangelo është gjetur në një statujë të vogël dylli që ai krijoi 500 vjet më parë.

Ekspertët e muzeut në Muzeun Victoria & Albert të Londrës gjetën shenjën të shtypur mbi statujën e kuqe të errët, e cila ishte një skicë për një skulpturë të papërfunduar prej mermeri.

Me titull “Një skllav”, statuja që përshkruan një figurë të zhveshur me një krah në fytyrë ishte pjesë e përgatitjeve të mjeshtrit të Rilindjes për varrin e përpunuar të Papës Julius II në Romë.

“Është një perspektivë emocionuese që një nga shtypjet e Mikelanxhelos të ketë mbijetuar në dyll”, citohet të ketë thënë një nga kuratorët e vjetër të V & A, Peta Motture në një njoftim për shtyp të BBC. “Shenja të tilla do të sugjeronin praninë fizike të procesit krijues të një artisti.”

Mikelanxhelo shkatërroi shumë nga punët e tij përgatitore. Statuja e propozuar ishte vetëm një nga mbi 40 figurat me madhësi jetësore të planifikuara për varrin e papës, megjithëse planet më vonë u zvogëluan shumë.

Modeli i skicës besohet të jetë krijuar midis 1515 dhe 1519.