Nëse jeni të dashuruar me patatina, bukë, produkte buke dhe çokollatë, atëherë kini kujdes, pasi një studim i ri me bazë brejtësit zbuloi se ngrënia e ushqimeve të përpunuara mund të shkaktojë sindromën e zorrëve që rrjedh, e cila nga ana tjetër rrit rrezikun e sëmundjes së veshkave.

Ky studim i udhëhequr nga studiuesit në Universitetin Monash në Australi.

Ushqimet e trajtuara nga nxehtësia ose të përpunuara janë të pasura me përbërje kimike të dëmshme të quajtura Advanced Glycation End Products (AGEs), zbuloi studimi.

Këto kimikate u japin aromë dhe aromë ushqimeve të skuqura, të pjekura, të skuqura, të pjekura në skarë dhe të pjekura.

AGEs shkaktojnë një proces të quajtur reagimi Maillard dhe kalojnë në sinjalet e rrezikut të trupit që çojnë në një përgjigje inflamatore dhe sëmundje kronike të veshkave.

Sidoqoftë, ngrënia e ushqimeve që përmbajnë fibra niseshteje me rezistencë të lartë si tërshëra, orizi i gatuar dhe i ftohur, elbi, fasulet dhe bishtajoret si fasulet dhe bizelet, niseshteja e patates së papërpunuar (si shtesë), patatet e gatuara dhe të ftohura, mund të ndihmojë në rikthimin e shëndetit të zorrëve dhe për të përmirësuar shëndetin e veshkave, zbuloi studimin e botuar në revistën Science Advances.

“Këto ushqime janë të rëndësishme pasi futen në zorrën tuaj të poshtme dhe në thelb shërbejnë si ushqim për bakteret tuaja të zorrëve. Bakteret e zorrëve fermentojnë këta metabolitë që prodhojnë ushqime që janë anti-inflamatorë,” tha autori kryesor Melinda Coughlan, Profesor i Asociuar në Monash Central Departamenti i Diabetit i Shkollës Klinike.

Globalisht, 10 përqind e njerëzve janë të prekur me sëmundje kronike të veshkave. Konsumi i ushqimit të përpunuar shoqërohet gjithashtu me rrezikun e vdekshmërisë së të gjitha shkaqeve, diabetit, hipertensionit, mbipeshes, kancerit dhe sëmundjeve gastrointestinale.

“Ndryshimi dietik, si me shumicën e ndryshimeve të sjelljes, mund të jetë i vështirë për t’u mbajtur gjatë, por duke shtuar më shumë ushqime të larta në fibra niseshteje rezistente dhe avullim dhe zierje praktikash gatimi ne mund të ndihmojmë të zbehim efektet e dëmshme”, tha Coughlan.