Presidenti rus Vladimir Putin është mësuar të bëjë udhëtime të shumta dhe në çdo udhëtim ai ka qenë gjithmonë shumë i kujdesshëm për sigurinë e tij. Që nga fillimi i luftës kundër Ukrainës më 24 shkurt 2022, frika e tij është rritur edhe më shumë. Për këtë arsye ai ka marrë masa paraprake ekstreme për të reduktuar mundësinë e çdo lloj atentati.

Gleb Karakulov, një ish-oficer i sigurisë personale i Putinit, ka zbuluar në një intervistë për Dossier Center disa nga masat e veçanta të sigurisë që merr zakonisht Putini. Mes tyre bie në sy një kabinë telefonike dhe një pajisje komunikimi me të cilën Presidenti udhëton gjithmonë jashtë vendit.

Putini ka aq shumë frikë për sigurinë e tij, saqë nuk mban kurrë celular me vete (ose ndonjë pajisje të lidhur me internetin) kur udhëton. Kjo është për shkak të frikës së tij për t’u gjetur dhe vrarë, prandaj, siç raporton Karakulov, të gjitha informacionet që ai merr vijnë nga njerëzit e afërt. Kabina telefonike shërben si një vend i sigurt ku mund të zhvillohen të gjitha llojet e bisedave me konfidencialitet të garantuar.

Masa të tjera sigurie

Përveç kabinës personale të telefonit, presidenti Putin ka marrë edhe masa të tjera paraprake. Terrori e ka detyruar atë të shmangë përgjithmonë aeroplanët, duke përdorur vetëm një tren special të blinduar për të udhëtuar.

Nga ana tjetër, ka edhe një proces të rreptë karantine dyjavore për të gjithë ata që duan të takojnë apo afrohen me autokratin. Siç shpjegon Karakulov, Putini është aq paranojak për tentativat e tij për vrasje dhe shëndetin e tij personal, saqë në tetor ai urdhëroi krijimin e një bunkeri në ambasadën ruse në Kazakistan, ku mund të siguronte mbrojtjen e tij.

Vladimir Putin ka qenë gjithmonë shumë i kujdesshëm dhe i përpiktë me sigurinë e tij personale, por pushtimi i Ukrainës dhe lufta pasuese, e kanë rritur më tej paranojën e tij për vrasjen.