Kalciumi, një mineral thelbësor që nuk mund të sintetizohet në organizëm dhe ka detyra të rëndësishme që duhet të merren përmes ushqimit, lidhet drejtpërdrejt me rritjen, zhvillimin, sistemin nervor, sistemin e qarkullimit të gjakut dhe shëndetin e kockave.

Prandaj, simptoma të rënda shihen në rast të mungesës së kalciumit. Kalciumi, një mineral i nevojshëm për të gjitha gjallesat, ka një rëndësi të madhe në zhvillimin e kockave dhe ruajtjen e shëndetit të kockave.

Një dietë e shëndetshme luan një rol kyç në sigurimin e marrjes adekuate të kalciumit që nuk prodhohet nga trupi. 99 për qind e kalciumit gjendet në kocka. Prandaj, kalciumi gjendet kryesisht tek to. Pjesa e mbetur shpërndahet midis dhëmbëve, indeve të buta, plazmës dhe lëngjeve ekstra-muskulare.

Kalciumi ka dy funksione kryesore në trup:

– Mbështet integritetin strukturor;

– Rregullimi i funksioneve metabolike

Është gjithashtu e rëndësishme për disa ngjarje të tilla si struktura qelizore, funksioni metabolik ndërqelizor dhe brendaqelizor, transmetimi i sinjalit, tkurrja e muskujve (përfshirë muskujt e zemrës), funksioni nervor, aktivitetet e enzimës dhe koagulimi i gjakut.

Nëse trupi nuk merr mjaftueshëm kalcium nga ushqimi, ai përdor atë që i nevojitet nga kockat. Në këtë rast, nëse ai thith më shumë kalcium sesa ka grumbulluar, densiteti i kockave ulet dhe rreziku i osteoporozës rritet. Kalciumi gjendet natyrshëm në shumë ushqime, por suplementet e kalciumit janë gjithashtu të disponueshme.

Rëndësia e përdorimit të kalciumit:

– Kalciumi adekuat gjatë shtatzënisë parandalon rrezikun e presionit të lartë të gjakut

– Ka efekte pozitive në kolesterol

– Ul rrezikun e kancerit të zorrës së trashë

– Mbështet metabolizmin

– Përmirëson shenjat e inflamacionit kur merret me vitaminë D

Mungesa e vitaminave dhe mineraleve manifestohet me simptoma të ndryshme. Në rast të mungesës së kalciumit, sëmundjet fillojnë të shfaqen. Nëse të tilla mangësi fillojnë të shfaqen për një kohë të gjatë, rreziku i problemeve të ndryshme rritet.

-Simptomat e mungesës së kalciumit janë:

-ngërçet në muskuj;

-humbje oreksi;

-vështirësi në gëlltitje;

-të fikët;

-thyerje të thonjve.

Cilat janë ushqimet që përmbajnë kalcium?

Ushqimet me përmbajtje të lartë kalciumi duhet të vlerësohen edhe sipas përthithjes së tyre në organizëm. Për këtë arsye, ushqimet klasifikohen si burimet më të mira të kalciumit, burime të mira, burime të moderuara dhe burime të varfra.

Burimet më të mira: Qumështi dhe produktet e qumështit si kosi dhe djathi.

Burime të mira: melasa, susami, arrat, kikirikët dhe farat e ngjashme vajore, perimet me gjethe jeshile, bishtajore të thata dhe fruta të thata.

Burimet mesatare: Ushqime të tilla si perime jeshile, vezë, portokall, mandarina, limon, luleshtrydhe.

Burime të dobëta: Drithëra, perime të tjera dhe fruta dhe mish.